Friday, 13 September 2013

Solidwork????

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua...

Ape khabar semua? sihat?? hah harap korang semua sihat seperti yang diharapkan... (kalau tak sihat makan lah ubat yer?? jangan itu un nak diajar..hohoho! )

Hah terkejut ke? Tak payahnak terkejut sangatlah..(eleh tak tekejut un..hohoho)cis kurang ajar...hahaha perasan benda baru kat blog aku ni an? alaaa saje aku aku tukar background..nak ubah selera..hehehe... anyway aku cuma sukakn benda yang simple...hehehe

Apekah tujuan kamu menulis blog kali ini??

Hah soalan tu sebenarnya agak baik tapi aku takde jawapan agak specific...hehehe...sorry kebelakangan ni aku agak busy menyiapkan assignment aku yang bertimbun dengan lab report aku tak antar dekat 2 bulan... (otai tak??) hehehe..(hangpa ingat aku belajar engineering aku takde asignment ape?belambak aww...tapi still aku punya masa untuk menulis blog...hehehe)

Saje nak berkongsi dengan korang semua tentang salah satu assignment aku yang agak menarik...namanya ialah Enginnering Drawing...kenapa aku kata agak menarik? sebab assignment ni tak payah menggunakan kertas atau sibuk nak mengotorkan diri dengan dakwat karbon pensil kayu korang uh...(selalu drawing memang menggunakan pensil yang banyak kerana stiap line ada pensil tersendiri) tapi kali ni tak payah nak susahkan diri...sebab aku menggunakan application SOLIDWORK...

Natang uh SOLIDWORK??


Natang kau cakap?? sebenarnya solidwork ni application yang agak besar (sama saiz dengan FIFA 2013) dekat 10 gb (and yes of course laptop korang kena agak laju processor dan ram agar tidak lagging)

serupa dengan AUTOCAD tetapi Solidwork sebenarnya lebih senang digunakan dan mempunyai ciri2 yang lebih hebat daripada autocad..hehehe (agaknyalah)

Sebenarnya aku diarahkan untuk melakukan process reverse engineering...(proses dimana mengambil satu item lalu di olah kembali dalam ape jua bentuk)...so my teammate telah decide untuk membuat almari kasut...

Setelah berhempas pulas menyiapkan kerja last2 minit...akhirnya 80% siap..

yeahhh..masih belum explode dan dilakar..



Oklah an? lagipun agak complicated terutamanya nak memasukkan hampir 70 batang skru, membuat engsel, dan explode nanti (yer 70 batang skru nanti termasuk sekali)

hinge (engsel)


Anyway masih belum siap..nanti dah siap aku bagi tgk ea? ok tu je kot..bye3...:)