Tuesday, 30 October 2012

Power bankrupt..=,=!

Krisis tak sedar duit dah kering tapi rambang mata nak beli macam-macam

Kalau pakai handset mahal-mahal (mohon terasa bagi pengguna android,bb n iphone...hehehe) tapi takde backup battery, memang baling sungailah...hahaha!!(gurau-gurau...aku pun android user lah weh!)

Direct to the main point...kalau handset yang mahal-mahal (iphone or samsung yang berharga 1000 dan ke atas)tu memanglah ada backup battery...tapi aku punya takde lah weh...(macam haram mencari...galaxy w un mahal ape...=,=)...And I introduce to you...power bank!!

So dipendekkan cerita aku kekeringan duit untuk mencari power bank yang mahal-mahal...(satu dekat beratus..ape cer lah beb!)..tetiba satu hari aku berjalan-jalan kat One Segamat...tetiba aku nampak satu power bank yang harganya bawah seratus tapi berkuasa 5000 mAh.(murah ooo)...tanpa membuang masa aku merembat dengan penuh gaya..(hahaha!)


warna jambulah...uhukkk ni je yang tinggal...=,=

Puas aku jalan satu Malaysia unuk mencari power bank yang berkuasa tinggi tetapi murah,akhirnya aku jumpa kat tempat aku sendiri..(hahaha keciknya dunia)...secara totalnya power bank yang berkuasa 5000mAh dapat mengecas 2 bijik iPhone atau 3 bijik Nokia...hahaha...selain tu, power bank ni juga mempunyai torchlight (in case masuk hutan ke apa)...dia juga lengkap dengan sambungan ke iPhone,iPad,motorola,htc,mp3,samsung dan lain-lain termasuk juga sony psp (wawww!!malangnya aku takde..hahaha)

cara mengecas...

torchlight LED yang leh tahan sampai 300 jam!..(kalau cas penuh-penuh laaa)
Tapi kalau tak sampai jangan cari aku (aku baca artikel je)hukhukhuk

Namun aku still tak berpuas hati sebab dapat cas sekali je handset aku...(mungkin sebab aku ni kaki whatsapp...hehehe...)..kalau ada rezeki leh aku cari yang lagi tinggi kuasa...tapi yang ni oklah kot (janji lepas pegi dan balik penang)...hehehe...duit?? RM78 ringgit fly away...(krisis-krisis =,=!)





InDIY vacation EM110....(Part 2)

Selepas layan Resident Evil, kami menyambung perjalanan untuk menakluki P.Pinang ni...hehehe merayap satu Penang in just one night...look rediculous but we managed to do it...hehehe....




Malam-malam memang hidup jugalah Penang...tapi kat kawasan belakang-belakang macam sunyi je macam balik pulau and batu feringgi...so apa lagi...memang jadi tumpuan mat rempitlah kat situ..kitaorang jammed, bukan sebab kereta tapi sebab motor...bayangkan...masa tu nak-nak lagi polis buat road block lak... memang besar habuan polis waktu tu...

Lepas dah merayap satu penang, it's time for us to go back to batu feringgi...(aicehhhh)!!...memang penat sesangat waktu tu..jadi kitaorang melepaskan kepenatan tu bukan di atas katil or tilam yang empuk ke apa...tapi di atas pasir...(layannn)..tapi memang best bila pukul 3-4 pagi kita baring di atas pasir sambil melihat bintang yang amat indah...(ciptaan tuhan memang besar dan cantik..)



tengok bintang memang cantik...indahnya ciptaan Tuhan...

 Dah lama baring teragak lak nak berposing....hehehe...(kebosanan)


nike taja aku baiii...(just do it!)hahaha

libas-melibas...


dengan pasir-pasir terangkat...rasakan! makan pasir!!


sape nak follow terjun tetengah pagi? ada bran?hahahaha
Dah penat melompat, akhirnya tibalah subuh...dan sebagai umat Islam di mana sahaja kita berada, solat hendaklah menjadi perkara utama...

sembahyang tak kira di mana sahaja kita berada...asalkan
suci dan bersih...


Pagi tu, seawal 7.00 pagi, kitaorang dah terjun ke laut...pas uh naik ke darat balik....sejukkkkk..Lepas kuatkan semangat, akhirnya terjun kembali! yeahhh!!...



Luqman wif his arts...
souveniers for em110!



kawe un nak gitu...hehee



Pulang terpaksalah aku drive...dowg tido...(macam haram)...but overall, aku x puas hati sebab dhiya menang boling 2 kali berturut-turut..padahal baru first time main...(pakai santau!hahaha)...walaupun duit banyak habis, tapi memang puas hati...thanks u'r guys...great holiday...next sem to universal studio ok?hahaha!!...



Sunday, 28 October 2012

Pergi Takkan Kembali...

Duit Raya Haji....

Sebaik sahaja aku sedar, aku melihat jam...masih awal lagi....namun entah kenapa aku terdetik nak gerak awal hari ni ke masjid...(keajaiban dunia kelapan neh!)hehehe

Aku bersiap untuk menunaikan solat sunat aidiladha...rasanya tahun ni raya haji disambut tak semeriah lalu....orang pun kurang je yang balik...selalu kalau aku datang masjid, memang dah sarat gila...(anak-anak pulang beraya)..heheh

kosong je perkarangan masjid
Lepas aku mengambil wuduk, aku meninjau-ninjau bahagian solat wanita...kot-kot dia ada...leh aku bawa berborak...memang setiap kali raya, aku akan mencari dia ketika di masjid...entahlah...aku pun tak tau kenapa...namun wajahnya tak kelihatan...aku mematikan niatku....

Selepas khutbah, aku pergi keluar...namun wajahnya masih tak kelihatan...aneh...selalunya dia ada untuk membantu urusan hidangan makanan....namun aku lihat makanan sudah tersedia...

Sedang aku termenung kat tembok, Pak Cik Kenong memanggil aku...

"Weh Along, sini...kira duit sekarang"

Aku tersenyum panjang

Uniknya masjid aku, tak kira raya aidilfitri ke aidiladha, budak-budak leh dapat duit raya! (hah kalau nak datanglah raya taon dpn)hehehe...Aku tak taulah kalau masjid tempat korang ada...tapi dah 18 tahun aku beraya di masjid kampung aku ni...dah 18 tahun aku menerima sahaja...namun tahun ni sudah tiba aku ke satu peringkat lagi-menolong orang membahagikan duit...

Setiap orang yang ingin menderma akan meletakkan duit dowg dalam pinggan yang disediakan...ataupun akan ada orang yang kutip..Lepas itu duit yang terkumpul akan diberi sama rata kepada semua kanak-kanak yang hadir...(sape balik awal tak dapatlah...hehehe)...so dipendekkan cerita oleh sebab orang tahun ni tak seberapa ramai, tapi duit banyak jugak...kayalah budak-budak walaupun di raya haji...

perkiraan untuk tahun ni


Secara totalnya dapat rm460....dibahagikan sama rata kepada kanak-kanak yang seramai 40 orang...so dapat lebih kurang rm 11 seorang!...(Mak oi,raya ari uh dapat 7 hinggit je...raya haji dapat 11 hinggit)...



Lepas siap mengira, aku pun duduk ditepi melihat dorang membahagikan duit...aku tau aku takkan dapat... (dah besau ooo)...tiba-tiba salah seorang pakcik yang membahagikan duit uh datang pada aku...

"Nah amek ni"

Dia menghulurkan rm11 hinggit pada aku...lekas aku memasukkan ke dalam poket...hehehe...(thanks pak aji!)

Selepas selesai aktiviti di masjid, aku masih menunggu di luar...namun kelibatnya tidak ku kelihatan...aku melihat ibu dan adiknya keluar dari bahagian perempuan...

Namun dia tidak kelihatan...

Tiba-tiba member aku menepuk bahu aku dari belakang....

" Along, Siti takkan kembali walaupun kau datang seawal mana pun ke masjid...sebab dia dah kembali,,,kembali kepadaNya yang lebih menyayanginya...."

Aku tersenyum...lantas aku turun lalu memakai selipar aku...sebelum aku keluar, aku barkata kepadanya...

"Aku tau bro..." dia terus tersenyum...dan aku berlalu pergi...

Al-Fatihah......


Thursday, 25 October 2012

InDIY vacation EM110...(Part 1)

There're no vacation that need no money

Rasanya lepas aku jawab test apa entah...sebaik je aku keluar, member aku, Tihie terus datang jumpa aku...

"Weh mirul, mu nak join aku g batu feringgi Ahad ni? Kan ari isnin cuti..."seraya Tihie dengan loghat ganunye...

"Haah...set!"

Aku tak banyak bantah sebab aku memang tak sampai batu feringgi lagi sepanjang aku stay kat Penang. Elok jugak aku  pergi....nak-nak baru lepas test...tension! (hah kalau tak precalculus mesti lepas test physic neh...hehehe)

Dipendekkan cerita....5 orang (aku,tihie,dhiya,epul,luqman) telah menempah kereta yang paling murah gila (save budget) hehehe....kancil pun jadilah....(muat ooo lima orang)....selepas berbincang, aku menjadi driver manakala epul jadi penunjuk arah (memegang henset aku yang dijadikan gps...abez bateri aku)
atas jambatan 

dekat batu feringgi

we're arrive!!

pose2 jap!

Sebaik tiba sahaja dekat batu feringgi, kitaorang singgah sebentar dekat tepi pantai nak minum-minum (nak mandi memang dah tak sempat) hehehe....Lagipun tengok member aku Tihie dah kebulur gila...kesian lak...hehehe...sanggup juga dia beli berger benjo yang 2 kali ganda mahalnya daripada biasa...(terdesak punya pasal)...hehehe..

hah 2 owg wat apelah atas batu uh...date ke ape?hahaha

dhiya aimullah posing baik punya...hahaha!!
Sebaik sudah sahaja makan, kami menyambung perjalananan untuk berjalan-jalan...hehehe...kali ni bukan aku yang jadi driver tapi epul (sebab aku dah penat)....kami terus pergi makan di tempat yang lebih murah sikit (saving is good!!)....hehehe...

lepas uh kitaorang pergi ke Gurney Mall (agak jauh nak pergi Queensbay so pergi Gurney jelah)...besao jugak ooo.. mase nak naik parking tingkat berape entah melalak jap dalam kereta (memang kepala otak dah buat mall tu macam bapak sendiri punya je..hahah!!)

libingbing(ada wong) dalam cerita ni memang comel giler! (sebijik dalam game)
Chaiyok Asian people!


Kitaorang decide nak tengok Resident Evil Retribution! (hah memang tengah meletop2 cerita tu!!) Keseluruhan memang rate 5 star cerita tu (dengan terkejut-kejut serangan zombie macam haram!...Nasib baik tak tengok 3D) hahaha!!

bersambung.....


Monday, 22 October 2012

Thanks dad!=)

Hari ini bukanlah hari ayah or hari yang bermakna apa-apa un pun...tapi aku just nak ceritakan something yang bagi aku menarik...hehehe...(apa uh?)


Well pada suatu petang, aku pun jalan-jalan dekat pasar malam....tiba-tiba aku berkenan gila kat satu jam yang betul-betul menarik perhatian aku ni...tapi harga agak mahal walaupun pasar malam...aku nak juga jam sebab tangan kiri aku dah lama kesepian...hehehe....tapi faham-fahamlah...jam pasar malam jer...aku nak beli sekali aku lupa lak aku tak bawa wallet...so niat aku dimatikan disitu...(hampa...=,=!)

Aku lekas balik ke rumah nak tengok kot-kot ada duit...sekali duit habis sebab dah beli tiket nak balik butterworth (bukan murah oooo!)....sekali lagi aku matikan niat...aku lekas tanya kat ayah aku...


sekadar contoh je...hahaha!

"ayah, nak g-shock kat pasar malam uh...murah je yah...along nak pakai sebab dah lama takde jam"

"Hah betul gak....along uh laki...xde jam lak eak?hah yelah"

Hehehe...hatiku gumbira!!(first time hah agree tanpa banyak soal)

Malam uh aku pun dapatlah aku jam...tapi design dia len sikit...tapi aku bersyukur je sebab at least dapat jam! (hahaha xde alasan aku nak lambat pegi kuliah lagi...adoiii!).....

Balik aku ke u, aku basuhlah baju...tiba-tiba aku lupa kat mana aku letak jam...check-check bagai nak mati rupanya ada dalam baldi (adoii bising bapak aku nanti...jam pasar malam comform dah mati dalam besen!)

Tapi aku terkejut gila bila aku angkat je dari dalam baldi, jam elok je...padahal dah lama terendam...aku loading jap...aaaaa rasa nak marah ayah aku...time tu jugak aku tepon bapak aku...

"Ayahhh...brape harga jam ni??"

"Hehehe!!" ayahku ketawa....


Duit??
Kalau yang celup punya jam kat pasar malam harga dekat berpuluh-puluh, kalau yang ori? hah fikirlah sendiri...memang nak mengamuk kat ayah aku sebab suka menyusahkan diri...tapi ayah aku memang macam tu...hehehe...thanks ayah for this great present walaupun along dah besar...hehehe


thanks!chaiyokk!!






StrawBridgeCompetition (Part 2)

Hari yang ditunggu telah tiba untuk straw bridge competition!! pheewwiit! (haram jadah =,=!)  well berkat kesabaran aku dan beberapa team member aku lagi dalam mencantumkan straw menggunakan jarum panas akhirnya membuahkan hasil!!

yeah siapppp!(macam nak roboh jer)

Weh sesedap mulut kau je kata nak roboh...jangan mempersendakan tau! Seterusnya tepat jam 11 pagi, selepas aku mendaftar, aku pergilah letak kat meja yang disediakan....adat lah katakan...mesti nak usha owg len punya betul tak? so bila aku jalan-jalan, aku terperanjat tengok orang lain punya lain macam kukuh gila! (siap letak laptop atas bridge dowg)...tp stau kitaorang ada syarat-syaratnya seperti tidak boleh meletakkan apa-apa pada ketinggian 20 sentimeter daripada base...mula-mula memang kena buat perbentangan dulu...(perghh mmber aku (sir harith) punya speaking memang tip-top gler...terkedu lecturer yang jadi judge tu..hahaha!)

sir haris yang hempap aku uh...memang tip-top English dia...
aku un berguru dengan dia (sifuuuu!!)



Kitaorang tanya judge kenapa yang lain tak ikut spesifikasi yang ditetapkan...Judge tu pun kata memang tapi kalau nak diikutkan, semua kelas lain tak ikut spesifikasi...jadi diorang terima sajalah apa yang dibuat...

Sebaik sahaja judge pergi, bak kata pepatah seperti enginneer dah nak sampai dateline, memang macam taufan lah kitaorang buat balik dengan menambah ape yang perlu...pfffttt!!


memulakan transformasi!!yeah enginneer cemerlang!
separuh pengubahsuaian...(50%)
tadaa!!transformasi lengkap!
Tapi apakan daya...nasib tak menyebelahi...kitaorang juz dapat 4.2 kg something je yang dapat tampung...tapi nice bridge...sebelum ni nak letak gayung mandi un melendut gila...hahaha! thanks kengkawan for this moment...sebab seumur hidup aku memang tak pernah nak beli straw or curi straw dekat foodcourt jusco semata-mata nak buat benda alah ni (opsss kantoi lak...alaaa 2-3 batang straw besar je leh ea makcik?)....hahaha!


Duit, duit, duit

Hehehe...kantoi lak pasal amek straw kat foodcourt tu....actually memang terdesak sebab sebesar-besar jusco tak ada straw besar (ais blended or coolblog)...straw ni kena digunakan untuk dijadikan tiang (memerlukan 4 batang)... final way yang masa tu aku fikirkan dengan member aku ialah amek straw besar kat foodcourt Jusco...law nak beli 4 coolblog semata-mata nak straw memang tak berbaloilah...hahaha!

Aku juga jimat duit lunch pada hari tu!! (kerrrcccchhhiinnnggg!!$_$) sebab pihak penganjur ada mnyediakan makanan untuk para peserta...(memang aku sebat je,janji percuma!!) dah macam Hagemaru lak..hahaha!

Sunday, 21 October 2012

StrawBridgeCompetition (Part 1)

Tanggal .....errrr brape eak? ahh aku pun tak ingat..hehehe...sorry kengkawan....universiti aku ada menganjurkan Straw Bridge Competition....(dengar cam tak best je)...sat dulu...baru nak stat neh...so dipendekkan cerita semua budak sem 1 diwajibkan masuk...(aku un kenalah)...=,=!

Memang adat seorang budak mekanikal enginering yang suka wat kerja waktu-waktu terakhir....(eh sal skema je ayat aku neh?)  or keje last-last minit....hahaha!!


sebelum memulakan projek kena melakar dulu (1st sketching)



Bila dah sketch barulah tergopoh-gapah kitaorang buat kerja  mencantumkan straw...(padahal sketching last-last.....hahaha!)...tapi salah satu syarat pertandingan ialah tidak boleh menggunakan gam (atau staple, seletip, gam gajah, gam uhu atau yang sewaktu dengannya).....first time dapat tahu memang terkejut beruk der...(haram jadah nak cantum xguna seletip?)....tapi setiap benda ada penyelesaiannya...caranya dengan menggunakan jarum panas....


Ape kaitan dengan duit?

Panjang lagi aku nak cerita benda ni...tapi nanti aku sambung k?...okeh duit yang sebenarnya aq tak sangka ialah duit untuk membeli jarum....dalam kumpulan aku (11orang) ,hanya aku je yang ada jarum pada mulanya...(haram jadah nak cantumkan dekat beratus straw dengan beribu cucukkan)...so inisiatifnya adalah dengan membeli jarum dengan budak lain yang berlainan course dengan kitaorang....memang seksa sebab majoriti budak kat blok aku semua mechy (mechancal enginnering)...


kalau nak cantumkan antara 2 straw memerlukan dekat berpuluh cucukan,
bayangkan nak buat jambatan atas ni...


Mujurlah ada beberapa member yang perihatin....jual 50 sen sebatang...hehehe...tapi yang lecehnya jarum ni low specific heat capacity (ceh dah termasuk lak fizik konon nak menunjuk,hahaha!)atau kata lain memang cepat bengkok.....jadi memang banyaklah member yang untung bukak bisnes jual jarum bulan tu...hahaaha!!(macam haram)

Lain barang? hehehe of course ada....macam lilin...nak dijadikan cerita lokasi projek kitaorang (bilik member aku, shahid) memang bawah kipas punya...so memang cepat lilin habis...mula-mula aku tak realize benda ni tapi bila fikir-fikir balik, dah 12 batang lilin kitaorang gunakan...(amboi hisap lilin ke bang?)...



bersambung.....












Saturday, 20 October 2012

SIAPA ANDA?

Hahaha!!soalan ordinarylah yang kowg fkirkan...memang biasa law kita buka satu blog yang baru kita tengok memang itu akan kita fikir....Aku tak nafikan....well this is me...armieyrul....malas nak tulis panjang-panjang karang law aku tulis yang bukan-bukan ada lak yang bantai cari aku....(macam ada petanda je nak tulisyang bukan-bukan?)hahaha!!

KENAPA FLYING PAPER?

sebelum tu aku nak tanya korang lah...kertas apa yang selalu dekat ngn kita tapi selalu terbang? hahaha comformlah duit...(tengok describtion blog leh laa cerita)....hahaha....sebenarnya aku tergerak hati nak tulis tentang duit yang kita selalu hilang tanpa kita sedari...bukan sebab tercicir (law nak wat sebab tercicir baik tak payah!)....tapi sebab aktiviti seharian kita...dan aku akan tulis berdasarkan pengalaman aku...(tapi bukanlah setiap aku beli barang aku akan tulis at blog...law macam tu baik aku je yang jadi blog)hahaha!!

flushingpaper.blogspot.com
duit ni bukan duit aku...hahaha!