Monday, 31 December 2012

2012 Important Moment...

Hah amek kau...warna warni blog aq ni doh..hahaha baru ceria sikit..law tak macam murung je...hehehe saje je tukar template...maklumlah...dah nak masuk 2013 lah an...grand gituh..biar berwajah baru..hehehe...well jangan isaw..aku masih seperti dulu-gila dan otak tak betul kadang2 ...hahaha! gurau3!


So 2012 is leaving us right? well cuti aku un dah nak abez..waduhhh kejap bangat sik! hahaha lek3 dong... dengan tahun baru yang akan menjelma beberapa jam lah katakan, cuba korang ingat balik ape yang korang lakukan...okey3 memang banyak nak mampos...tak terkira hah..okey let say just a moment..just one...

Ok law aku lah, kenangan yang mungkinlah...

Berhijrah ke Penang..

Well berhijrah ke penang untuk sambung study memang satu keputusan yang BESARRRR jugaklah dalam hidup aku (hah besar uh!)...selain ditawarkan ke UITM penang, aku juga pernah ditawarkan ke GMI (German Malaysian Institute), KMJ (Matriks Johor) dan KPTM Pahang...Oh yer ag satu... UNITEN (Universiti Tenaga Nasional)..

Kenapa aku tak pergi?

Comform itu semua bermain dalam fikiran korang...sebab GMI dan UNITEN macam elit dan susah untuk dapat...kira macam aku yang bertuah lah...orang katakan...tapi aku tak rasa cam uh...

Memang masa aku wat keputusan, ramai yang swoh aku masuk dua ni...tapi antara sebab aku tak pergi adalah aku takot tak boleh adapt dengan kedua-dua universiti ni...walaupun aku ni jenis yang oklah katakan macam berasal dari SBP, keputusan SPM un boleh tahan, tapi yup...aku akui...aku memang sedar kemampuan diri aku yg tak seberapa...


Macam UNITEN, aku ditawarkan untuk amek foundation...memang sekejap tapi yup...aku sedar kemampuan diri aku tak seberapa un...sebab aku jenis yang lambat pick up sikitlah...aku akui...bab2 mengira memang aku agak ketinggalan...huh ditawarkan plak foundation...tak ke abez aku karang...hukhukhuk

GMI??? oh yup ianya swasta..walaupun ada pinjaman atau mungkin aku leh dapat biasiswa ke, coarse yang ditawarkan pada aku tak berkenanlah..memang macam menarik..tapi aku tak nak amek risiko...


Huh bergaduh jugaklah aku dengan bapak aku yang mahu aku masuk salah satu daripada dua2 kat atas ni...adoi3...

Kadang2 dalam membuat keputusan, kita bukan sahaja mengambil kira kehendak keluarga saja...fikir ape yang kita mampu atau tak mampu lakukan...lepas sikit punya gaduh, akhirnya dia menyerahkan keputusan bulat2 pada aku...

yeah uitm penang ohsem!!
So akhirnya,aku masuk UITM penang...memang agak jauh.. (johor dan penang, jauh ooo!)..tapi kalau sebab belajar, sejauh mana pun kita, pastikan kita tak lupakan keluarga...

Pesanan khas wat pelajar lepasan SPM yang tga kerja kat 7E atau mana2 sementara tengah tungggu result SPM (hahaha!), buatlah pilihan yang tepat untuk masa depan korang semua...jangan hanya ikut kehendak keluarga tapi pastikan kita menilai dulu kemampuan diri kita...cehhh wahh ayat nak menyentuh kalbbu! hahaha!

Saturday, 29 December 2012

Selipar oh Selipar

Dalam dunia yang serba maju dan era pasca modenisasi ni (saja je test bm power ag ke tak..hahaa!), dah macam2 benda berlaku yang kadang2 kita fikir tak masuk akal...dalam kehidupan seharian...salah satunya ni...

Alkisahhhhhhh...(aibbb!) eh adalak yang menyambung...hahaha!..ok2...kisah bermula dengan seorang mamat yang tak bernama...(eh tak best lah..kasi rare sikit...) hah bagi nama Ahmad Kesian...ok tak? hahah...dipendekkan cerita Ahmad Kesian berjalan menuju ke masjid untuk menunaikan solat jumaat memandangkan ari jumaat...

Setibanya dia di masjid, dia terus berjumpa dengan rakannya, Dodol...

"Eh mana Mamot? Selalunya dia datang awal" tanya A.Kesian

"Entah...akupun tak tau...Jap ag sampailah kot..."kata Dodol

Mereka un sembahyanglah jumaat...

Lepas sahaja mereka sembahyang, A.Kesian terkezut beruk makyey bila seliparnya hilang...

"Weh selipar aku ilang doe..."kata A.Kesian.

"Eh macam mana bentuk selipar kau?" kata Dodol...

"Alaaaa yang macam baru2 uh...Adoiii macam mana ni eak? ahhh rembat jelah selipar owang"

"Cepat blah oi..."

Lepas tu mereka un pergi...Petang itu, A.Kesian berjumpa dengan Mamot dan Dodol...

"Weh Mamot...Kau tak semayang ke hape hah?"

"Weh aku semayang lah weh..agaklah sikit...aku lambat sikit je...sebab jalankan kerja sikit...hehehe" kata Mamot...

Tiba2 mata A.Kesian terpaku pada kaki Dodol...

"Weh dol...tu selipar aku uh..."

"Weh agak sikitlaaa...aku baru beli ni.."

"Beli dengan sape?" tanya A.Kesian..

"Mamot laa..Mamot an jual selipar kat kedai dia..."

Mereka pandang ke Mamot...Mamot dah cabut lari...

Sekadar hiasan...nampaknya memang nak buat macam nilah...
p/s...janganlah kita mencuri selipar orang lain...faham tak...? oh yer tak lupa kepada yang merembat selipar aku...PULANG lah wehhH!



Tuesday, 25 December 2012

Comic Fiesta!

Hah lame tak update...mak aih banyaknya sarang labah2...shuhhh3!...hahaha oklah memang rindu nak mengupdate...sebab banyak benda yang aku lalui sejak kebelakangan ni...hahaha!

KLCC..(sape yag kacau snap aku uh...ptong stim btolah!)

Ari uh hari sabtu 22 aribulan aku tiba di key ell sebab nak balik ke segamat...aku tak balik terus sebab masalah tiket...hukhukhuk! faham2 lah..memang nak kena naik sambung2 sampai segamat...tapi waktu dah sampai key ell uh alang2 kita jalan2 dulu...agipun leh contact member2 aku...hahaha

rm 20 hinggt terbang begitu sahaja..hahaha!

So ada dalam 2 orang...(termasuk aku 3 lah...hahaha!)...bila dah bincang2 dorang ajak pergi klcc sebab ada Comic Fiesta...aku pun setuju ajelah memandangkan aku pun tengah bosan..agipun dowang nak bayarkan masuk..hahaha ag best!

sape tak kenal danbo an? hah gedabak punya!
Aku tiba di klcc kul 11.00 pagi tapi aku dapat masuk ke fiesta tu pada kul 1.30 dude! (bapak lama!)...memang menyiput aku tunggu..ramai nak mampos kat situ lah dude!! pergghh memang sakit kaki aku..leh kena cagu awww...hahaha! nasib baik duit masuk RM 20 hinggit dowg bayarkan...

booth gempak star...mintak tanda tangan pelukis terkenal macam zint, nishiki n kaoru...
(tapi ramai nak mampos!)
And for the first time aku tengok cosplay (orang yang berpakaian watak anime..) depan mata aku sendiri...selalunya kat jepun je an..hah kali ni kat malaysia...wahhh meriah gak...

snap ngn hatage kakeshi...hahaha! adik aku bukan main jeles!
Oleh sebab aku bukan otaku (orang gila anime aku gelarkan,) so aku masuk situ memang tak buat ape2 sangat..macam member aku yang dua orang ag uh memang macam sial rambang matanya...macam2 nak dibelinya...pening aku...adoiii sakit3...

mak oi komander US macam ni...huh! tak nak kalah!
Lepas dowg tengok aku macam bosan je...dorang pun ajaklah aku bergambar dengan beberapa watak anime...aku memang malas and aku tak bawak ape2 yang menarik un balik...law bawak gambar boleh aku tunjuk kat adik aku yang otaku uh...hahaha bia dia jeles...hahaha!

ada gak gaming centre di mana dota asian berentap di sini..(macam  international  jgklah...)
Selain uh ada gak beberapa gamming centre...kalau tak silap aku ada dota ngn counter strike asian di mana beberapa peserta berentap dengan orang lain dari negara lain! (dalam pasukan)

nak jugak...hah amek! kembar comel lah katakan...
Unfortunately, aku tak beli ape2 un...hahaha!!ape2 un bagi aku memang satu pengalamanlah yang nak dikatakan...thanks to arief and luqman....

Wednesday, 19 December 2012

Tuesday, 18 December 2012

Mahasiswa's Side Income

Hello u'olls...hahaha lama tak jenguk kowg..maklumlah..sebagai seorang student memang sangat sibuk...nak2 esok hari rabu..memang paling pack dalam jadual aku..so better aku update sekarang..hahaha! (mamposlah esok...hahaha!)

Hari ni aku nak cerita sal perniagaan dalam kalangan siswa ni.. bagi sesetengah pelajar atau mahasiswa, memang akan cari side income atau duit tambahanlah kalau nak dipendekkan...(nak2 ag perempuan...sebab perempuan nak duit shopping) opsss soie terasa..hahaha!!

Macam member aku, dia siap jadi agen menjual topup...so tak kisahlah..ada bagusnya betul tak?? Perniagaan kadang2 menjadikan seseorang lebih matang di masa depan...cehhhhwahhh ayat nak gramatis...haaha!! 

Tapi yang tak boleh blah nye siap jadikan bilik aku 'markas' menjalankan operasi kegiatan menjalankan topup dowg ni..hahaha! (nak untung punya pasal)

hah bilik aku memang jadi tumpuan ramai...hahaha

Hahaha..tapi aku puji dorang punya stail dan gaya dorang berniaga...walaupu hanya topup, tapi kita semua tahu yang topup menjadi nyawa sesebuah phone...hahaha (ayat takleh blah...)...So perniagaan dorang memang untung walaupun tak besar sebenarnya..(saje wat sakit hati dorang)...hahaha!

p/s : hah korang jangan lupa..untung tu untung jugak...sewa tapak, cukai pintu, duit letrik jangan lupa bayar...hahaha!! (muka aku pun nak untung jugak...) :P

Sunday, 16 December 2012

My Dirt Cheap Ohsem Earphone..=)

Alkisah aku tengah duduk bosan2..tetiba aku terdetik nak mencari aku punya mp3 sony yang dh usang gila2 sampai penutup un ilang..hahaha...lalu puas gak aku mencari..akhirnya jumpa juga!

uzur dah...hukhukhuk!
Lalu aku bawa balik ke penang sebab aku memang rindukan kualiti bunyi daripada sony walkman aku ni...memang ohsem nak2 bila dipadankan dengan earphone sony yang original...huh tak dengar keliling... kadang2 law bapak aku pakai sampai tertido dia...hahaha!

Ni antara mp3 kurun ke berapa entah...memang aku punya ni antara first version punya mp3 sony dalam model yang sama...sekarang dah lain...

yang bawah aku punya..yang atas generasi baru punya,..lain tapi sama kualiti..

Tapi lepas satu kemalangan,aku kehilangan penutup dan earphone yang ori...puas jugak aku mencari earphone yang berkualiti untuk menggantikan earphone yang dah banyak berjasa pada aku...namun aku tak juga jumpa...lalu mp3 aku abaikan setelah teknologi berkembang pesat dengan kemunculan android yang lebih menarik perhatian aku...(kisah sedih) huuhuh!

Bila aku dah bawak balik penang, aku cuba padankan dengan earphone samsung aku...memang sedap!mengalahkan music player dalam hanset aku sendiri...walaupun tak sama dengan earphone asal, tapi at least ada gak yang boleh digunakan..hahaha!

Sampaiah aku bertemu dengan pemilik A/V Man (jual barangan secara online), dia mencadangkan aku mencuba earphone edarannya...hahaha aku mula2 rasa sangsi jugak tapi tak salah mencuba..lagipun katanya nak taja blog aku...wahhh terbaik!hahaha! lagipun aku memang gila2 dengan gadget ni...hahaha!!

kotak dia pun nak amek gambo..adoii..hahah!!

Well nama earphone ni XKDUN CK-700..(dah macam produk kesihatan dah...)hahaha! so memang lepas aku dapat straight terus aku cucuk ke mp3 aku...(tak sabar!)hahaha!! mula2 lepas letak kat telinga, terus tak dengar sekeliling...wahhh ini bagus!!

warna putih!! best!!
First lagu yang merasmikan lagu ni mestilah lagu baru Azlan and The Typewriter- Tanda Tanya...aku memang minat gila2 ngn band indie ni..memang kualiti bass di tahap yang ohsem gila!! hah aku dah jumpa pengganti yang sesuai!

Selain tu earphone CK (atau Cik Kiah...tak de kaitan..hahaha!!) ni leh jugak dipadankan dengan komputer atau phone tanpa hilang kualiti bass nya...hah! tapi aku lebih prefer ngn mp aku...memang padan dan ngam!! macam couple!hahaha!!

Kini mp3 aku kembali beraksi...hahaha!!

ngam and ohsem!

p/s: hah sony, kau dah jumpa pengganti, jaga Cik Kiah ni betol2 tau! hahaha!!

So bercerita sikit sal A/V Man, Kalau kat luar memang harga earphone ni mencecah jugak 60 lebey..terkejut beruk aku...tapi kalau beli online dengan  A/V Man , korang leh dapat lam 30 lebey je..wahhh murah2!

Klik je kat SINI kalau nak beli earphone ni...atau boleh je korang nak comment kat bawah ni kalau nak... selain tu, korang jugak leh klik A/V Man kalau nak pergi tengok barang2 lain yang korang berkenan...


Friday, 14 December 2012

Menanti Kunjungan Tak Tiba...

Hari ni hari bosan dan malas sedunia buat aku! hahaha..dah lama x jenguk blog aku neh...memaang bosan... sepanjang minggu ni aku memang busy dengan belajar subjek2 baru dalam sem 2 kat uitm ni....adoiii kepala boleh pusing 360 darjah..hahaha!

Aku nak marah sikit leh tak? Hah ni yang buat aku hangin satu badan ni...ok seperti yang uolls taulah kan dalam bajet negara ada memperuntukkan sejumlah duit untuk pelajar2 universiti atau senang cerita mahasiswalah dengan baucer buku yang bernilai RM sekian2...(rasanya dalam 200 kot..) banyak memang banyak...tapi bagi aku sebagai pelajar universiti, baru aku tau sebenarnya duit tu penting gila gampanglah! (bagi aku yang suka berjimat cermat...uittt!! bukan KEDEKUT okayss??)..


Aku diamanahkan untuk membeli beberapa buku berkaitan dengan beberapa subjek baru...macam Statics, Calculus dan tak kurang juga pada buku2 lama macam Bel (Bahasa Inggeris)...mula2 aku tak berapa kisah sangat sebab aku dah dapat mesej bahawa aku punya ptptn dan masuk...hah!! happi gilor wehhhh!!


Tapi kusangkakan hujan sampai ke petang (sejuk sabab boleh tido), rupanya panas ditengahari (mennggelupur macam cacing kepanasan)...hahaha! betul lah aku ni perosak peribahasa... bila aku cek2 balik duit ptptn, rupanya duit ptptn aku dah kena tolak dekat RM 500 hinggit! banyaklah siott!!!

Rupanya itu duit Wang Pendahuluan PTPTN yang aku dapat awal sem satu dulu...so aku boleh terima hakikat...dah pnjam mestilah bayar balik an? pastu tetiba lak kena tolak RM370! What the fish!! Aku dah bayar yuran kott!

Pastu aku dah start nek fed up, malas fikir tentang duit...maka bermulalah kelas pada minggu kedua aku...memang dah start nak beli buku...

Adoi terpaksalah aku berfikir balik sal duit...

Buat pertama kali dalam hidup, aku beli hanya dua buku tapi dengan harga cecah beratus!!! Tebal un leh tahan sakitnya nak bawak...tapi aku tak kisah...sebab nak belajar...

Buku (belah kanan) yang setebal 658 muka surat ni adalah yang kedua tertebal selepas The Calculus..
agak2 Calculus brape eak?

Saat tu baru aku fikir..mana baucer buku yang patut aku dapat??

Sebab buku aku banyak lagi tak beli...adoi3...T_T!!

Takkan nak bagi baucer tengah2 sem karang...bukannya leh tuntut kat kedai makan un...adoii3!...Kepada orang yang terlibat dalam urusan baucer buku yang baca blog aku ni,harap percepatkan baucer kami aww!!

Lagi satu ni hah...pasal Kad Diskaun Siswa Satu Malaysia...(betul agaknya nama kot...) 


Masa awal2 aku masuk minggu kepada minggu lepas,..aku punya excited nak dapat kad ni memang tak dapat dibendung lagi..hahaha dah macam2 planning aku buat supaya kad diskaun uh dapat aku gunakan sebaik mungkin...hehehe baik jugak aku ni..hukhukhuk malulah... :P

Tapi sampai sekarang bila cek2, nama aku still tak kuar lagi...huaaaaa tolong encikkk...ape dosa saya dah buat...wuuuu! 



Monday, 10 December 2012

Aku Bukan Kasanova...

Oklah lepas post Bunga di Medan Selera aku uh,aku menerima banyak permintaan terutamanya member2 aku yang mintak aku menulis pasal aku dan seorang gadis di dalam bas...ada gak yang sanggup panggil aku sifu...hahahaha!!

Hah tak percaya??

Tak guna kau wan...aku bukan kasanova laa siot...Ada gak yang was-was dengan perangai aku...yelah...aku ni an terejal sikit...tiba2 lak kena buat baik...


Hehehe...uhukkk memang ada pun cikgu..hehehe....tak kurang jugak yang jealous...hahaha!

Ceh jelous cakaplah aiman...hahaha...

Ape yang aku buat? ok cer tengok gambar ni...


Kalau korang perasan yang uh varsity aku an? hah cerita ni bukan nak riak2 atau ape2 un...just memenuhi permintaan rakan2 dan suka2...ok??

Ceritanya bermula begini...jeng3...!!

Waktu 2 aku dalam perjalanan nak balik to my hometown from key elll! (hahaha rosak bm aku!)...oleh kerana aku pun nak cepat,aku pun naiklah bas ape yang ada...main tangkap muat je...hahaha

Nasib baik dapat bas...hahaha...kalau tak mau aku merempat...hehehe....kebetulan lak sebelah aku ada seorang gadis comel yang duduk..huahuahua! rezeki..hehehe takdelah...berbaju kuning n bertudung merah jambu...cutelah gadis melayu terakhir ni..hahaha...

So dalam bas tak banyak berbual dengan dia..(ceh sombong gak dia ni..)=,=!!

Dekat2 1 jam jugalah perjalanan, aku tak tido sebab agaknya semalam dah puas aku tido kot...hahaha...tengok dia tido nyenyak...malas nak ganggu...

Tiba-tiba lak tengok dia sibuk mengalih kedudukan air cond...pas uh dia berpeluk tubuh..dalam masa yang sama dia macam menggigil lak...

"Ni mesti kesejukan ni..kecian lak aku tengok..."

Lalu aku dengan murah hatinya menghulurkan varsity aku pada dia...dia tak menolak..mungkin sebab terlalu sejuk...

Lepas dia pakai ala2 mat rempit...(hehehe...gurau je...=P)...dia terus tertido nyenyak...

Lega lak hati aku...

Timbul lak perangai setan kembali...aku snap gambar dia tengah tido uh, pas uh aku aku ingat nak post terus kat pesbuk ke ape...tapi aku berfikir..

"Better aku mintak permission dia dulu...karang tak pasal2 aku kena flying kick ngn pakwe dia...tak mampos aku..."

So sepanjang perjalanan tak banyak perkara yang aku buat memandangkan dia pun tido...cuma dah last2 perjalanan baru aku dapat berborak ngn dia...dia pun tak kisah aku letak gambar dia kat fb...hahaha...!

Aku post gambar kat fb...ramai kata aku kasanovalah apelah..(siot korang!)..


Kisah kami tak habis di situ...hehehe...


Hahaha...memang tak aku lepaskan pun...peace!!

So moral of the story, benda yang kita buat biarlah ikhlas...sebab benda yang baik akan dibalas baik...hehehe credit to my queen...miss raja nor adira...:)

Hah happy ending an? dah leh wat drama melayu ni..hahaha!!


Friday, 7 December 2012

Bunga di Medan Selera

Dah lama sangat aku tak post something kat blog aku ni...(padahal baru brape hari...hahhaha)trasa lama pulak lepas aku daftar masuk uitm sabtu yang lalu...hahaha...rindu lah kowg...

Setakat ni biasalah hari2 atau minggu2 first kat mana2 universiti pun memang sesi pengenalan atau ais breaking lah law owg kampung aku panggil...hahaha memang aku malas nak lalui peristiwa ni...nak mengenalkan dirilah,apelah itulah..rasa annoyying gler...maluuuu...hew3!

Sebab tu aku pakat dengan member aku semua nk daftar kelas sama...tapi malang tak berbau...beberapa orang member aku tak sempat nak daftar course group sama dengan aku....wuuuu...tapi mostly semua akan jumpa tapi dalam subjek yang berlainan...tapi at least jmpa jugaklah dowg...

ais breaking kadang2 wat aku menyampah...n MENYAKITKAN!

Terpaksa jugaklah aku melalui sesi ais breaking uh...adoiii...so takdelah aku kekok sangat...

Masa waktu BEL ataupun english class untuk bebudak, buat first time nya selepas beberapa tahun aku menjadi gay...hahaha gurau3..maksud aku setelah beberapa tahun aku belajar dalam kelas yg keseluruhannya lelaki, akhirnya ada juga wanita dalam kelas aku pada waktu BEL...

Memang ada baik dan buruknya belajar dengan perempuan dalam kelas kita...masa aku kat saser dulu memang takde perempuan...mula2 rasa janggal jugak...tapi lama2 aku rasa suka takde perempuan..sebab bila masuk kelas takdelh nak malu2...pas uh bila nak tanya cikgu ape2 un yang kita rasa tal faham kita takkan rasa malu un...walaupun benda uh benda paling bodohlah yang kita tanya...

Sampailah masuk uitm dalam sem pertama, almaklumlah aku belajar engineering...AND aku pun kelas yang tengah2..kebanyakkan perempuan duduk kat kelas awal2 je...so memang takde perempuanlah dalam kelas aku...memang banyak member aku tanya aku...

"bro,kelas kita takde perempuanlah...tak best doe..."

"ko tunggu jelah nanti..baru kau tau macam mana bestnya takde perempuan ni..."

"eleh boleh laaa...kau saser...dah biasa..."

"woi der...title saser un bukan alasan..nanti aku leh jamin...kau mesti suka punya..."

Lama2, dowang dah dapat.biasakan diri...kelas aku memang heaven gila...kecoh sini sana..memang tak kering gusi...asyik gelak je lam kelas...memang happening gler...aku pun rasa seronok kelas...

Bila dah ada perempuan lain sem dua ni pulak member aku cakap...

"bro...ada perempuanlah...potong stim lah..."


Aku gelak je...

Mana taknye...semua laki...2 orang je perempuan...

Nampaknya aku ada kejutan budaya lagi lepas ni...hukkkk

p/s: tajuk entry dibuat oleh member gua yang gila2: dhiya aimullah..hahaha!!...


snap gambar curik3...2 kuntum bunga taik ayam...hahaha!
posted from Bloggeroid